Voordat de grutto’s weer verder vliegen richting hun Hollandse of IJslandse broedgebieden na hun lange reis uit Afrika sta ik, net als verleden jaar maar nu met een stuk beter weer, in de ultravroege lentezon bij het Landje van Geijsel te genieten van de roep van onze nationale weidevogel.
Alleen in Noord-Holland schijnt het iets beter te gaan met de grutto populatie, vast en zeker mede dankzij dit ondergespoten weiland in Ouderkerk aan de Amstel maar verder is het armoe troef. In de rest van het land keldert de weidevogel populatie dramatisch door de toenemende industrialisatie van het boerenbedrijf en is de grutto zo langzamerhand met uitsterven bedreigd. Daarom zou het prachtig zijn als nog meer boeren hun land gesubsidieerd onder water zouden kunnen zetten, want een beetje rust & een paar hectare plas-dras is alles wat een boerenland- en weidevogel als de grutto nodig heeft.
Bonte strandloper, Kemphaan en Bontbekplevier
Fijn is dat er op zo’n dag altijd wel een paar echte vogelaars rondlopen op het Landje van Geijsel, die graag hun kennis delen. Zo heb ik weer een nieuwe woordje én een zeldzame vogelsoort geleerd vandaag: de bontbekplevier! Uiteraard zit dit best wel pietepeuterige vogeltje net als alle andere vogels op een flinke afstand, maar dichtbij genoeg om hem te herkennen & te kieken. Ook deze bontbekplevier staat jammer genoeg net als de grutto en de bonte strandloper op de Rode lijst van in Nederland bedreigde vogelsoorten.
Verder zijn er weidevogels als kieviten, vechtende meerkoeten, slobeenden, een prachtige lepelaar, de nodige tureluurs, smienten en wintertalingen, een enkele zomertaling, kwikstaart op een boerenhek en een stuk of wat vooral mannetjes bergeenden met hun mooie rode bekken te bewonderen. Ook scharrelen er zowaar twee bonte strandlopers rond op het drassige maar toch echt 100% zoete waterland. Vogeltjes die je eerder verwacht op zout water, net als de bontbekplevier die je vaker op de Wadden tegenkomt dan in Ouderkerk. Nou schijnt er in de buurt een gebied te zijn waar het water brak is, misschien dat ze daarvandaan komen. In ieder geval zijn ze goed aan het rondpikken, dus ze vinden vast wel wat van hun gading in de plassen op het weiland.
Bij kemphanen denk ik altijd aan imposante vogels vol veren en kammen, maar dan moet je wat verder in het seizoen zijn hoor ik van de aanwezige deskundigen. De vrouwtjes zien er in vergelijking een stuk saaier uit, maar zo werkt dat nou eenmaal bij de meeste diertjes 😉 Wie weet ga ik in mei eens op kijken of ik een kerel kemphaan kan spotten, want ze zien er dan echt imposant uit. Het is in ieder geval weer genieten op het Landje van Geijsel, dus neem er een kijkje voordat al het spul weer vertrokken is!
Vroege Vogels radio was een paar dagen voor mij op het Landje; hier kun je de uitzending terugluisteren.