IJsland

Papegaaiduikers

Papegaaiduikers zijn een soort alken. Ze worden zo’n 30 cm hoog en wegen nog geen kilo. De grootste kolonie van deze clowns onder de vogels nestelt op IJsland – hier gefotografeerd bij de 400 meter hoge rotsen van Látrabjarg, het meest westelijke puntje van IJsland & Europa – en wat zijn ze prachtig! IJslanders zijn er gek op en niet alleen om naar te kijken, niet dat ik me als vleesverlater gewaagd heb aan een puffin filetje 😐

Alken, Stormvogel & Zilvermeeuw

De zwart-witte Álka met de karakteristieke witte streep bij hun bek, die naast de papegaaiduikers hun nesten bouwen op de steile kliffen van IJsland, zijn een stuk schuwer. Bijna 80% van alle alken broeden op IJsland. Het vrouwtje legt haar ene, blauw gespikkelde ei het liefst in een rotsspleet maar als die niet voorhanden is dan ook op een kale richel, niet zo handig dus. Gelukkig blijven er elk jaar genoeg alken over. Een zilvermeeuw bouwt een nest en een Noordse stormvogel suist omlaag langs de zwarte kliffen.

IJslandse landschappen

Wat kun je zeggen over het landschap van IJsland? Het is overal onaards, ruig en altijd imposant. De mensen zijn vriendelijk, het weer is grillig en zeker in het noord-westen van het eiland regenachtig en desolaat. Heerlijk dus! Qua fotograferen niet altijd even makkelijk of interessant, maar er te mogen zijn en de opgedroogde lavastromen, het oude ijs, de sneeuw op de bergen en de laaghangende wolken te zien is onvergetelijk.

Watervallen

Aan watervallen geen gebrek in IJsland. De Dynjandi of Fjallfoss waterval bestaat uit 7 watervallen op elkaar, uniek voor IJsland. Deze Dynjandi is zo’n 100 meter hoog en 50 meter breed aan de basis. De andere 6 watervallen heten Hæstahjallafoss, Strompgljúfrafoss, Göngumannafoss, Hrísvaðsfoss, Hundafoss en Bæjarfoss. Verder naar het zuiden stroomt de Barnafoss even stroomopwaarts van de Hraunfossar waar de Hvítá – Witte rivier – zich kolkend door een nauwe kloof perst. Bij de 900 meter brede Hraunfossar waterval stroomt het smeltwater van de Langjökull gletsjer door diverse ondergrondse lavakanalen naar de rivier. Je ziet het kraakheldere water vanuit het niets uit de wand komen razen, een prachtig gezicht.

Stykkishólmur

Voordat we op de Baldur veerboot (lol: een tweedehandsje van rederij Doeksen met een boel van de signalering nog gewoon in het Nederlands) stapten over het Breiðafjörður fjord richting het Vestfirðir was er nog genoeg tijd om in het kleine plaatsje Stykkishólmur rond te kijken. Er wonen zo’n 1100 mensen die leven van de visserij, het veer en natuurlijk ons loslopende toeristen. Ik heb er lekker sokken gekocht van IJslandse wol én een petje zoals een echt dagjesmens behoort te doen.

 

Harpa Muziekcentrum in Reykjavik

Het muziek- en congrescentrum Harpa met al zijn glas, staal en telkens anders oplichtende led-verlichting is een opvallende verschijning aan de haven van Reykjavik. Het ontwerp is van de Deense architect Henning Larsen & Olafur Eliasson. Ben je binnen, dan zie je op elke verdieping opnieuw de mooie lijnen van het gebouw. Feest om te fotograferen dus! De bouw van Harpa startte al in 2006, maar de opening vond door de crisis op IJsland pas plaats in 2011. En terecht, want in 2013 won het de Mies van der Rohe prijs voor eigentijdse architectuur van de Europese Unie.

Nog een paar IJsland foto’s vind je op het blog » | Urban op IJsland »