Jollylook – Vintage Instant camera

Jollylook Instant Camera op KickstarterAls fervente Kickstarterfan kon ik er niet omheen: de Jollylook, de eerste vintage Instant Camera! De Jollylook is een compleet – behalve de lens natuurlijk – van papier en gelamineerd karton vervaardigde retro camera zonder enige elektronica. In zijn binnenste bevindt zich een Fuji instant Mini cassette – gewoon te koop bij de Hema als eigen merk: € 15 voor 2 cassettes van elk 10 foto’s of de originele Fuji Instant Mini fotocassettes voor € 19,95 –  waarmee je kekke direct-klaar foto’s kunt maken. En nog duurzaam ook, want al het karton is gerecycled.

Vizier van de Jollylook Vintage Instant cameraDe Jollylook heeft echt een flinke wow-factor; alleen al hoe-ie eruitziet is om stilletjes van te watertanden. Ingeklapt is-ie ongeveer zo groot als een iPhone. Klap je de retro camera open dan toont hij je zijn knalrode balgje ❤ en met een klik klapt het vizier bovenop de camera uit. Met 110mm lens, instelbaar diafragma van F4 tot F64, een sluitertijd van 1/250, 1/160 of M en een extra bijgeleverd pinhole lensje kun je je fantasie de vrije loop laten. De maker geeft aan dat de Jollylook medio 2017 geleverd zal worden, maar mijn ervaring is dat zo’n termijn meestal overschreden wordt, zeker wanneer een Kickstarter campagne zo succesvol is als deze. Ik vind dat zelf nooit enig probleem, ik wacht nu nog rustig op campagnes die begin 2016 afliepen. Liever je product goed maken dan het moeten afraffelen omdat je backers geen geduld hebben is mijn motto.

De Jollylook Kickstartercampagne is geëindigd met een whopping $ 300.000 en bijna 15.000 fotografen (incl. ondergetekende) hebben voor een kleine 50 dollar er eentje kunnen bemachtigen.

Jollylook Vintage Instant camera bij Kickstarter

Kickstarter is geen winkel, maar een platform waar creatievelingen cash ophalen om hun producten – van prototype tot compleet ontwikkeld – in een grotere oplage te kunnen produceren. Ik ben zelf bijvoorbeeld met veel plezier backer van meerdere campagnes van Peak Design, een in San Francisco gevestigd bedrijf dat via Kickstarter kapitaal genereert om hun waanzinnig mooie Everyday Backpack rugzakken en Everyday Messenger tassen speciaal voor fotografen te kunnen maken. Deze artikelen die je eerst op Kickstarter ziet, verschijnen later gewoon in Nederland in de winkel maar dan is de prijs een héél stuk hoger dan op Kickstarter.

Er is altijd een klein risico dat een campagne om wat voor reden dan ook niet succesvol kan worden doorgezet door de maker, maar dat heb ik nog niet meegemaakt en mocht het wel een keertje gebeuren, ach dan is dat het risico van het vak en pak je je verlies.

In Nieuws Tags , , .