Macro met de Helios 44-2 F2 Vintage Lens

Dankzij en met de tijdens de bij Loulou Beavers gevolgde workshop aangeschafte vintage Helios 44-2 58mm F2 lens, heb ik me weer eens in de macrofotografie verdiept. De workshop stond al een tijdje op het programma, dus toog ik zondag naar de Veluwe waar ik tussen de heideplantjes van Putten m’n nieuwe lensje, nu tot macrolens gebombardeerd door een 7mm tussenring, eens mocht uitproberen. Mooi dat-ie is! Er zit een prachtige swirl en onscherpte in en de kleuren zijn super. Ik ben ook de gelukkige eigenaar van een Lensbaby Twist, maar de Helios vind ik net een tikkie mooiere plaatjes maken, kun je nagaan. Na al een hele tijd geen macrootje meer gemaakt te hebben, besef ik me weer hoe goed je op moet letten tijdens het fotograferen. Elk dor takje wordt een reuzensequoia en elk grassprietje een weiland. Mooi, maar natuurlijk nét niet waar ik het hebben wil. Ooit krijg ik het onder de knie. Tot die tijd hebben we de plaatjes 🙂

Made in Russia – Helios 44-2 58mm F2

In de 20e eeuw was de Helios 44-2 58mm F2 een van de meest geproduceerde lenzen in het communistische Rusland. Gebaseerd op de toen populaire Carl Zeiss Biotar lens was – en is – het een goedkoop,  stevig gebouwd standaard lensje waarvan er zonder overdrijven miljoenen van zijn gemaakt. Nadat analoge lenzen in het begin van deze eeuw uit de gratie raakten, komt er nu juist weer vraag naar het originele handwerk. Kijk maar naar die steeds grotere collectie Lensbaby’s!

De prachtige bokeh, een mooie onscherpte en de vrolijke swirl die vooral de 44-2 van Helios produceert is een lust voor het oog voor iedereen die van feeërieke plaatjes houdt en graag zelf wat met instellingen, tussenringetjes & camera prutst. Het Russische lensje heeft behoorlijk last van lensflare, dus een foto met een beetje tegenlicht (zoals de foto van de mestkever) wordt er lekker heiig van.

De Helios werkt in ieder geval prima op de Canon 5DM3. Even een beetje ruzie met de ISO, die gaf een andere waarde in de zoeker als op het display. Heb ik opgelost door deze de eerste tijd vooral in het Q-menu in te stellen. Daarna deed-ie het zomaar weer wel en draaide alles perfect. Aanrader, zeker als je bedenkt dat dit lensje je op Marktplaats maar zo’n € 60 à 70 kost, vaak al inclusief een Canon- of Nikon adapter.

In Nieuws Tags , , , , .