Fotograferen in het Bayerischer Wald

Twee jonge bruine beren in het natuurpark Bayerischer WaldBruine beren, lynxen en een roedel wolven; wil je deze fotograferen in een zo natuurlijk mogelijke habitat, dan zit je goed met een fotoreis naar het Beierse Woud, of het Bayerischer Wald zoals de Duitsers zeggen. In dit uitgestrekte natuurpark in Zuid-Duitsland vlak bij de Tsjechische grens kun je je hart ophalen aan het kijken naar en fotograferen van deze schitterende wilde dieren. Een lang weekend met een prachtig oktoberzonnetje erbij stemde vooral de wolven gunstig, want menig wolf liet zich deze dagen zien, ondanks het uitgestrekte leefgebied waarover ze kunnen beschikken in dit natuurpark in de bossen van Beieren.

Wilde wolven in het Bayerischer Wald

Hoe leuk, gek of ‘lief’ een wolf ook kan kijken; dat een wolf écht geen hond is blijkt al snel tijdens het fotograferen van de familie van circa 20 wolven in het natuurpark van het Bayerischer Wald. Een vriendelijke blik in hun prachtige okergele en soms groene ogen verandert al snel wanneer ze plotseling hun oren spitsen, de lip optrekken, die grote zwarte glimneus omhoog gaat en ze hun imposante slagtanden laten zien naar een andere, lager in de rangorde staande wolf binnen het roedel. Grrrrr! Soms is dat best even schrikken als je er zo met je neus cq. telelens bovenop zit 🙂

Stuwmeer

Naast alle wilde dieren in het natuurpark is er nog meer interessants te zien en fotograferen in het Bayerischen Wald: een stuwmeer waar een groot gedeelte van het drinkwater voor Beieren wordt gewonnen. We kwamen ’s avonds aanlopen op de 70 meter hoge stuwdam en het meer werd langzaamaan gevuld met een gesluierde avondnevel die lichter werd naarmate de schemering in de nacht overging. Perfect voor een lange sluitertijd foto van het meer en de bergen, inclusief het futuristische in het stuwmeer geplaatste gebouwtje met het geheimzinnige lichtje in een van de raampjes, waar het drinkwater wordt ingenomen. Draai je je om op de stuwdam dan heb je een magnifiek uitzicht over de uitgestrekte in herfstkleuren getooide bossen van het Beierse woud. Een mooie afsluiting van onze fotoreis naar Beieren.

Nationalpark Bayerischer Wald

Mooie mosboom in het Nationalpark Bayerischer WaldDit natuurpark in het Beierse woud is het allereerste, beschermde nationale natuurpark van Duitsland en meet bijna 25 hectare. Van het totale bosgebied van Beieren is meer dan een kwart onaangeroerd door de mens. Veel wilder en groener kun je het in Europa dus niet krijgen! Wees er wel van bewust, mocht je er zelf eens willen gaan fotograferen; het gedeelte van het natuurpark dat is opengesteld voor mensen en waar wij de dieren hebben gefotografeerd heeft een gecultiveerder karakter en voelt meer als een hele grote dierentuin. De meeste dieren hebben een heleboel ruimte en kunnen zich ver terugtrekken, maar zijn wel gewend aan mensen en voedertijden. Verwend als ik was met onze wilde berenreis was dit wel een kleine teleurstelling, ik had het wat ongerepter verwacht.

Zonsondergang in het Bayerischer WaldHet natuurpark Bayerischer Wald vormt samen met het naastgelegen grote Šumava natuurpark in de Bohemen, Tsjechië met 900 km² het grootste beschermde boslandschap van Centraal-Europa, met recht de groene longen van Europa. Met een uitgebreide flora en fauna, waarbij de bruine beer, lynx, bever, auerhaan, oehoe, vuursalamander, visotter en natuurlijk de wolven het meest in het oog springen. Kortom, een mooie plek voor grote roedels fotografen (!) en dierenliefhebbers 🙂

In Nieuws Tags , , , , , , , .